少 女 手 機 日 常

H T C  U 系 手 機

Text/Ralf|Photo/ w-KIT
有人說過,選擇一部合適自己的手機,跟選擇自己的另一半是同樣的難,特別是現在已是「機不離手」的年代,但就如好情人一樣,茫茫機海中,要找一部專為女生而設的手機也不太多,但最近推出的HTC U 系列手機:Ultra及 Play 就可能會令女生們大喊一聲:「我找到了﹗」,因為手機的絕美自拍鏡頭、漂亮的3D曲面水漾玻璃機背設計、HTC Sense Companion及USonic 個人化音效等功能皆為U(你) 而設,女生們能不喜歡嗎?今回《TAO》就特別邀請了 4 位「TAO人」的女生,分享她們對Ultra及 Play 的最愛功能,一窺少女們心中的最愛。

TAO人點睇?

ZARA@ TAO人

「好靚呀,HTC U Play嘅水漾玻璃機身, 光線喺唔同角度下會折射出唔同嘅顏色,靚到…平時拎部手機嚟影相,而家想拎部相機嚟影部手機。」

Mag@ TAO人

「我好中意聽歌,無論出街或做嘢都要聽,所以我對音質都好有要求,呢部 HTC U Ultra 內置 U Sonic 個人化音效,部耳機掃描下耳仔就可以自動判斷到最適合嘅輸出音頻,耳仔可以舒舒服服享受音樂,好正。」

SCARLETT@ TAO人

「對於自拍小公主嘅我黎講無時無刻selfie 是必須的,不過一般手機自拍鏡頭質素都好差下,但呢部 HTC U Play 嘅自拍鏡頭有1600萬像素,影出嚟都好清晰,最重要仲可以喺低光嘅環境,選擇比一般相機高4倍感光度嘅 Ultra Pixel 模式,我一定會自拍到上癮的。」

Yobi@ TAO人

「我好中意跳舞,所以會喺練習時或活動時拍片,平時拍片手機啲聲都好拆,但 HTC U Ultra 有 4個收音mic,可以錄製360度全方位唔失真嘅聲,無論喺戶外或室內嘅跳舞活動都可以好真實咁紀錄!」
About HTC U Series
HTC U 系以「U (你)」為概念,顧名思義,所有功能全是為用家 (U) 而設。採用雙面玻璃,背面為「三軸對稱曲面」3D 玻璃,且使用了HTC研究的分光混合成色技術(Optical Spectrum Hybrid Deposition),在光線照射下,會反射出不同的色系,而且手感極佳,另外,U系列是首個採用了HTC全新的AI人工智慧「HTC Sense Companion」功能,可以辨識聲紋來透過聲控來進行解鎖、接聽、發送簡訊、取消鬧鐘等。另外,HTC U 系的自拍相機可隨意於1600萬像素或UltraPixel模式中選擇。可按不同環境選擇利用比一般自拍相機高達4倍高感光度的Ultra Pixel模式,或是1600萬像素鏡頭而帶來的高解像度,拍出來的影象比一般手機的自拍相機更佳。
HTC U Ultra
作業系統:Android 7.0
系  統:2G GSM
屏  幕:2560 x 1140 pixels、5.7 吋 SLCD
1040 x 160 pixels、 2 吋
主要相機:1200 萬像素 CMOS
前置相機:1600 萬像素 CMOS
處 理 器 : 四核心 Qualcomm S821 2.15GHz、4GB RAM
售價:$5,698
HTC U Play
作業系統:Android 6.0
系  統:2G GSM
屏  幕:2560 x 1140 pixels、 5.4 吋 SLCD
主要相機:1200 萬像素 CMOS
前置相機:1600 萬像素 CMOS
處 理 器 : 四核心 Qualcomm S821 2.15GHz、4GB RAM
售價:$3,498
HTC